Роклите са безспорно едни от най-популярните и носени облекла в днешно време. Екипът на „G-Style“ реши да подбере няколко любопитни факта за Нейно Величество роклята и за това откъде произлиза и как я възприемаме в наши дни.

Произход на роклята

За пръв път роклята се забелязва назад в далечното минало, когато човечеството започва някакъв тип съвмествен живот и когато започват да се образуват различни социални групи. В годините с ясното определяне на социалните структури, с фиксирането на категории като култура, език и традиции сред хората, роклята ясно заема своята позиция сред облеклата. В самото начало роклите определят разграничения между различните общности, градове и дори държави.

Древният свят представя роклята по свой начин

Роклята, каквато я познаваме днес е била дреха, която се e разивала като визия векове наред. По-долу са имена на роклите, които дават на началото на този тип дреха:

Месопотамска рокля
Египетска рокля
Минойска рокля
Гръцка рокля
Етруска рокля

На долното изображение можете да видите няколко модела рокли от древността.

рокли от древността

Рокли в по-модерно време

Докато гореизбороените рокли биха били напълно непознати и странни за хората в днешно време, то началото на 19 век бележи опроставянето и модернизирането на този тип дреха. Въпреки това, през 1830 г. стиловете се развиват в прекомерни силуети и подпухнали ръкави, а до средата на 19 век основите за рокли се изработват от кит или стоманена тел, които са нарушавали удобството и функционалността на дрехата.

От 40-те години на 19 век нататък се акцентира в рокли с по-тесни талии. Едва в края на 1860 г. роклите на викториански жени стават модерни. Те са характерни с предната си равна част и обемният издут балон на гърба си. Този специфичен стил на дрехите изчева към 1890 г.

Отдолу на изображението можете да видите няколко модела рокли от Викторианската епоха.

викториански рокли

Изобретениятя, произлезли от роклята

С еволюцията на роклята идва и развитието на редица изобретения, свързани с дрехи през 19 век. Томас Ханкок е изобретил ластика през 1820 г. Защитният щифт е изобретен през 1849 г., докато закопчалката с цип е изобретена през 1893 г. от Уиткомб Джъдсън. Тези изобретения играят основна роля не само в модните тенденции на роклите, но и са ключови елементи, които присъстват и днес в другите дрехи.

Рокли от 20 век

Революция в дамските дрехи настъпва през 1925 г. Именно през това време жените започват да скъсяват по-дългите си коси и започват да носят рокли с дължина до коляното. Тази революция трае кратко обаче, когато през 30-те години женската рокля отново става по-консервативна.

Едва през Втората световна война роклите отново започват стават по-малко консервативни, защото е било необходимо да се спести материал през това тежко време, така че по-късите рокли са били най-добрият вариант. Рокли и всички останали видове дрехи и материали са класифицирани до 1949 година.

На долното изображение можете да видите „екстравагантна рокля“ от времето на Втората световна война.

рокля от втората световна война

„Новият поглед“

През 1947 г. Кристиан Диор представя „Новият поглед“ – колекция, която обхваща дълги рокли с тесни талии, подчертавайки женската фигура. През цялото следващо десетилетие роклите стават женствени, а силуетите пълни. Едва през 1965 г., когато Мери Квант изобретява мини полата, роклите заедно с всички други видове дамски дрехи, стават по-неформални.

На снимката отдолу са Кристиан Диор с модел, носеща една от неговите рокли.

кристиан диор

Днешната рокля

Днешната мода извежда на преден план рокли от всички стилове и във всякакви форми. От рокли приличащи на тениски до бохемски и макси припадъци. Независимо от предпочитанията за стил, има рокля за всички и за всеки сезон.

модерни рокли

В колекцията от рокли на „G-Style“ ще намерите както по-консервативни, така и няколко по-модерни и разчупени рокли. Можете да ги разглегледате като натиснете върху снимката долу.

korica sin fon